Hola, em dic Joan Martínez, i et dono la benvinguda a aquest espai virtual
que espero no et defraudi.

Soc mossèn catòlic, i faig de filòsof, i a estones, de poeta.
Però ja des d'ara m'agradaria ser el teu amic.

Nova web

Per a creure cal escoltar i acollir la paraula de Déu. Per altra banda, tota paraula sempre està dita per ser escoltada. Les paraules no són mai –no haurien de ser-ho- una mena d’estratègies per a defensar-nos de l’altre, ans al contrari, el vehicle que ens permet la més ferma comunió. Però per a creure cal també mirar, fins que arribem a la plena confessió de la mateixa Magdalena: «He vist el Senyor». Obrir els ulls per a saber discernir el pas de Déu en el nostre món és tot un repte. Pot ser molt costerut aprendre a mirar. Igual que la paraula brolla d’una fecunda vida interior, també la imatge és icona de Déu.

La bellesa -juntament amb la veritat i el bé- són transcendentals de l’existència, és a dir, són característiques del real. Tot allò que existeix posseeix una profunda veritat en si mateixa. Les coses posseeixen un munt de relacions reals internes que ens manifesten el pensament del Creador. Per aquest motiu afirmem que la paraula emana de l’ésser. En les coses no és dóna aquesta buida facticitat sense sentit en què reduïm tot tan sovint.

Les coses són també bones en elles mateixes. Al marge del mal ús que la nostra llibertat pot fer de les coses creades, la nostra mirada sobre elles descobreix el fonament bo amb què Déu les va voler. I finalment la creació és bonica. Qualsevol realitat creada és un camí de lloança i agraïment perquè qualsevol realitat ens permet copsar l’harmonia i l’ordre. El nostre món és bonic i bell, i així el descobreix la mirada quan és neta.

La paraula “transcendental” pot sobtar una mica però tan sols indica aquestes característiques absolutament universals que totes les coses posseeixen: la seva existència única, la veritat que ens aporten, el bé de què són capaces, la bellesa que traspuen. Tota persona està permanentment oberta a aquestes característiques. I no solament això sinó que participem d’aquesta dimensió d’obertura a la transcendència. La persona està sempre “al darrere” de tot el que fa, diu o pensa. Aquesta “intimitat” fa de cada persona un autèntic santuari de la veritat. Tota persona amb el seu silenci expressa una gran densitat i dignitat. No es tracta d’un silenci de callar i prou sinó d’aquell silenci que es comunica a l’amic quan per la paraula expressem el més íntim de nosaltres mateixos. Per això juntament amb la intimitat, la confidència a cau d’orella expressa el més personal del nostre interior. Així doncs, la transcendència de les coses és rebuda en la transcendència de tota persona, que en la intimitat, confidència, i silenci se’ns manifesta com el misteri més gran de la creació.

La nostra mirada s’acostuma a diverses llums. En això succeeix com amb els instruments que fem servir. Per una banda, tota eina té com a funció primordial fer-se amb l’entorn més proper. D’aquesta forma és com atiem el foc amb un bastó, o ens enlairem gràcies a l’escala, o hi veiem millor amb les olleres; però per altra banda, l’instrument té una altra funció per la qual no solament nosaltres ens adaptem a l’entorn sinó que aquest s’adapta a nosaltres. Així és com el “guant” ens ve o no “a la mida”. Solament si encertem en aquesta mesura i proporció les coses se’ns tornen assequibles i familiars.

La nostra mirada no és solament una funció orgànica o corpòria. Els nostres ulls no solament serveixen per a mirar el món sinó que diuen una mica qui som cadascú de nosaltres. Com diu la dita: “la mirada és mirall de l’ànima”. I és ben cert. En més d’una ocasió m’he referit a la mirada en els poemes. Especialment quan en el “Poema del teu nadal” expresso que els pastors, quan feien  alguna malifeta i es volien escapolir de la mirada dels altres, “s’amagaven darrere dels ulls” perquè pensaven que allí no els podien torbar. De fet -deien- que “si et miraven els ulls, et foradaven l’ànima”. Igualment en “Llengua de foc” afirmo que “Havies conegut mirades despertes que ho clissaven tot a cop d’ull i no semblaven d’aquest món; i d’adormides a ras de terra, i de cegues que no veien res de res” Ens cal mirar amb atenció el món, el nostre interior, el rostre dels altres, la petjada de Déu en els esdeveniments més quotidians.

Voldria compartir amb vosaltres algunes d’aquestes mirades per si us poden servir. Les he posat sota diversos subtítols i en diversos formats. “El espíritu, ojo del alma”, “El camino de la mirada”, “Con los ojos de Dios” y el “misterio de la persona” son àlbums de fotografies i text que us podeu descarregar o be contemplar en Prezi, -una aplicació més dinàmica-, en la que també podeu trobar “Caballos o la belleza de la fuerza” y “Flores de gracia y hermosura”. Publicats a Blurb o Amazon podeu trobar quatre àlbums de les millors fotografies titulades: Perles, Vivaldi, Reflejos y Sin mortaja, i que també podeu veure en vista prèvia seguint l’enllaç. Finalment incloc enllaç a google fotos, Youtube o Pinterest, on trobareu una selecció d'àlbums de vídeos i fotografies seleccionades temàticament. Espero que us agradin. 

El que més costa de mirar és el propi interior. Tampoc ens hi ajuda massa el nostre món atabalat. En l’inici de la conversió de Sant Agustí es va donar una d’aquestes mirades cap a l’interior. Mentre Agustí intentava cercar la pau dins d’ell, tot fugint dels enganys que de fora estant el seduïen, es va trobar sorprenentment amb un Déu que li fou més íntim a ell que no pas ell a ell mateix. Per educar la nostra mirada i fer que aprengui a escoltar els altres i la veu de Déu espero que us ajudin aquestes imatges amb text i música que us podeu descarregar.
 El espíritu, ojo del alma

El camino de la mirada es un álbum de fotografías que nos muestra como nuestro interior sin Dios es tan frío como el hielo de una roca en invierno.
e-mail:El camino de la mirada

El camino de la mirada es un álbum de fotografías que nos propone dejar de “Caminar sin horizonte” o “caminar sin rumbo” para volver a mirar de nuevo. Si nuestro espíritu deja de mirar a su final, a su plenitud, toda la tarea humana pierde sentido y se frustra el proyecto que cada uno significa según el querer de Dios.
e-mail:Con los ojos de Dios

És tracta d’un àlbum de fotografies on recullo les que em semblen millors i que he anat col•locant en les diverses publicacions i post (perles)
e-mail:El misterio de la persona 01

La filosofía ha llamado a la persona “ultima solitudo” -“la última soledad”-, precisamente porqué, por mucho que salgamos hacia fuera de nosotros mismos, hacia el mundo, o incluso hacia Dios, siempre e irremediablemente, debemos volver sobre nosotros mismos.
e-mail:El misterio de la persona 02

La persona representa este misterio de soledad fecunda por la que únicamente cada uno puede “responder” de la llamada a la existencia.
e-mail:Perles

Libro de fotografía artística Blurb en diversos soportes. Las imágenes y las palabras pueden unirse para formar un todo con sentido. Aquí encontrarás imágenes sugerentes que hablan por ellas mismas.

http://www.blurb.es/ebooks/reader.html?e=535182#/spread/frontVivaldi

Libro de fotografía artística Blurb en diversos soportes. Fotografías sugerentes sobre el cambio de la luz y la naturaleza a lo largo del año

http://www.blurb.es/books/7285784-vivaldiReflejos

Libro de fotografía artística Blurb en diversos soportes. Fotografías de naturaleza viva: colores de otoño, escarchas heladas, magníficos paisajes de parques naturales o detalles cercanos de seres vivos apasionantes.

http://www.blurb.es/books/7831027-reflejosSin mortaja

Libro de fotografía artística Blurb en diversos soportes. Fotografías sugerentes de naturaleza viva con texto añadido que alivian el corazón

http://www.blurb.es/books/8129048-sin-mortajaUn paseo por...

En mi canal de You Tube podeis encontrar una lista de reproducción "un paseo por..." que incluyen diferentes vídeos sobre algunos hermosos lugares.

https://www.youtube.com/playlist?list=PLo894qG82lgfubwZjkAtkQ8XKUMI6xJGDLos mejores tableros

En Pinterest encontrareis tableros temáticos con fotografías escogidas. Espero que os gusten.

https://es.pinterest.com/joanmartinezp/Prezi

“El espíritu, ojo del alma”, “El camino de la mirada”, “Con los ojos de Dios”, “El misterio de la persona” “Caballos o la fuerza de la bellesa”, “Flores de gracia y hermosura” estan a la vostra disposició a Prezi, una aplicació més dinàmica.

https://prezi.com/user/ekhqzwk7febr/